מישהו חייב לכם כסף? איך גובים חוב

   

מישהו חייב לכם כסף ומתחמק מתשלום? דורשים מכם לשלם חוב ואתם מסרבים? השלב הבא הוא הליך לגביית החוב. כיצד הוא מתנהל ומהם זכויות החייב והנושה / ליטל דוברוביצקי

 
 מי מאיתנו לא קיבל פעם דרישת תשלום מגוף מסחרי או רשות שלטונית, וסבר כי הדרישה אינה מוצדקת? במקרים רבים כאלה, לקוחות מתעלמים מדרישת התשלום ואינם משלמים את החוב הנטען. לעתים הסיבה היא שהם חולקים על גובה החוב או על עצם קיומו, אבל גם מצוקה כלכלית יכולה להביא לאי תשלום.
 
רבים מאיתנו קרה גם להיפך - גורם שאיתו ניהלנו עסקים סירב לשלם לנו חוב. במקרים כאלה, כשחשבון הבנק לוחץ והדם רותח, קל לפעול ללא מחשבה. חשוב לדעת, שגם במקרה שבו צד אחד טוען כי צד אחר חייב לו כסף, לא כל האמצעים לגביית החוב כשרים ועליו לפעול לגביית התשלום בהתאם לחוק. 
 
עו"ד יצחק אילת, המתמחה בגבייה, מסביר מהו הליך גבייה חוקי ומהן זכויותיהם וחובותיהם של החייב ושל הנושה. 
 
מתי יחל הליך משפטי נגד החייב? 
 
הליכים משפטיים לגביית חוב כספי עבור לקוח יחלו בדרך כלל לאחר שהנושה - למשל, חברה המעניקה שירותים או מוצרים - התייאש מהסיכוי לגבות את החוב  מודעה   
 
בעצמו ופנה לקבלת סיוע משפטי מעו"ד. בדרך כלל, הצעד הראשון שינקוט עורך הדין הוא שליחת מכתב התראה לחייב. אם גם מכתב ההתראה לא יביא לתשלום החוב, יגיש עורך הדין תביעה לביהמ"ש, או לחלופין - יפתח תיק בלשכת ההוצאה לפועל. 
 
ההחלטה אם לפנות לבית המשפט או ישירות להוצאה לפועל תלויה בעיקר במסמך שעליו מתבססת תביעת החוב. כאשר מדובר במסמכים מסחריים רגילים, כגון חשבוניות, תעודות משלוח, הסכמים, דפי חשבון או אף טענות שאינן מבוססות על מסמכים, תוגש תביעה לבית המשפט. לעומת זאת, בקשות לביצוע פסקי דין, משכנתאות ושטרות (כגון צ'קים חוזרים) יוגשו ללשכת ההוצאה לפועל לביצוע ישיר, ללא צורך בפנייה מוקדמת לבית המשפט. 
 
מה ההבדל בין הליך משפטי רגיל להליך בסדר דין מקוצר? 
 
ניתן להגיש תביעות לבתי המשפט בכמה סוגי הליכים, בהתאם לסוג החוב, גובהו ומידת ודאותו. בכל סוג ההליכים, למעט תביעה שהוגשה בהליך של סדר דין מקוצר, זכותו של הנתבע להתגונן ולהגיש כתב הגנה בתוך פרק הזמן הנקוב בהזמנה לבית המשפט. אי התגוננות במועד עלול לגרום למתן פסק דין נגד הנתבע, על בסיס כתב התביעה והראיות התומכות בו. 
בתביעה בהליך של סדר דין מקוצר, לנתבע אין זכות אוטומטית להתגונן, ועליו להגיש בקשה מיוחדת להתגוננות, הנתמכת בתצהיר. מדובר בתביעות בעלות דרגת ודאות גבוהה במיוחד, כגון תביעות של רשות מקומית לתשלום סכום קצוב המגיע לה על פי חוק (ארנונה, אגרה וכד'). בתביעות אלה ביהמ"ש ידון תחילה בשאלה אם להתיר לנתבע להתגונן או לא. 
 
התובע יכול לבקש מבית המשפט סעדים זמניים שונים, שתפקידם להבטיח, בין השאר, את קיומם של משאבים לפרעון הסכום שייפסק, או את הימצאותו של הנתבע בתחומי המדינה. סעדים אלה כוללים בין היתר עיקולים זמניים, עיכוב יציאה מן הארץ, כינוס נכסים וצווי מניעה. 
 
מה קורה אם הוצא פסק דין לתשלום החוב, והחוב עדיין לא שולם? 
 
אם החוב לא שולם גם לאחר מתן פסק דין, יכול בעל החוב לפתוח תיק לביצוע פסק הדין בלשכת ההוצאה לפועל. תחילה החייב מקבל אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל, ולאחר מכן, אם אין סיבות חוקיות לעיכוב ביצוע פסק הדין, תנקוט הלשכה פעולות שמטרתן לייעל ולזרז את גביית החוב. 
 
פעולות אלה עשויות לכלול, בין היתר, עיכוב יציאה מהארץ, עיקול מטלטלין, עיקולים על נכסים שנמצאים בידי צד שלישי (כגון עיקול הרכב באמצעות משרד הרישוי, משכורת בחשבון הבנק, כספי החייב במוסדות), הליכי חקירת יכולת ולעתים נדירות גם באמצעות מאסר (כמובן, באמצעות צו בית משפט). 
 
האם מומלץ לחייב להתפשר בשלב מוקדם? 
 
לדברי עו"ד אילת, ככל שחולף הזמן עשוי סכום החוב לגדול ביחס לחוב המקורי, כתוצאה מהתווספות עלויות מיוחדות, כגון אגרות הכרוכות בפתיחת תיק בבימ"ש ובלשכת ההוצאה לפועל. לכן, אם החייב יודע שהחוב קיים, מומלץ להגיע להסדר עם עוה"ד בשלב המוקדם ביותר האפשרי ביותר של תחילת ההליכים נגדו, כדי לעצור את הגדלת הוצאות הגבייה והריבית, ומאידך - להגיע להסדרי תשלום נוחים. לדברי עו"ד אילת, בתקופה כלכלית קשה, נושים נוטים להתייחס בחיוב לבקשות סבירות לפריסת החוב לתשלומים. 
 
 
הערה: השלבים אינם חייבים לבוא בהכרח האחד בעקבות השני. הכתבה אינה מהווה יעוץ משפטי ויש לפנות לייעוץ משפטי ספציפי.
 
פורסם ב-"ערך מוסף", מדור יומי לצרכנות פיננסית, "ידיעות אחרונות", "כלכלה"  23/05/04.
 
רח' דרך מנחם בגין 55, תל אביב- 67133
טל. 03-5610454 פקס. 03-5610455
משרדנו חבר בארגונים הבינלאומיים:
 
  משרדנו מיוצג במדינות אלו:
Guyana Isle of Man Macedonia Mali Malta Martinique Mauritania Mauritius Namibia Netherlands New Zealand Nigeria Norway Panama Papua New Guinea Paraguay Peru Philippines Poland Portugal Puerto Rico Romania Russian Federation Salvador Samoa Senegal Singapore South Africa Spain Sri Lanka Swaziland
 
     





בניית אתרים - ג'ינט פיתוח